A Windows 10 rendszer helyreállítási lehetőségei

A Windows rendszerű számítógépek használói általában leginkább azt a javítási módszert alkalmazzák, amely szerint a teljes rendszert - fontos adatmentést követően - törlik és azután újratelepítik. A Windows 10 rendszer viszont már az újított "reset" képességgel is rendelkezik, amelyet a Windows meghibásodása esetén javasol a Microsoft. Ez a mód leginkább pl.: egy mobiltelefon vagy router eszköz gyári beállításainak visszaállításához hasonlít.

_

1.) Hogyan is működik...

Amikor a "Gép alaphelyzetbe állítása" - azaz reset - funkciót alkalmazzuk, a Windows rendszer helyreállítja saját magát. Ilyenkor a művelet végén egy frissen telepített Windows állapottal fogunk találkozni.

Ez egy egyszerű lépéssorozat, ahol mindössze azt kell majd kiválasztanunk, hogy szeretnénk-e megtartani a személyes dokumentumainkat, vagy pedig sikeres biztonsági mentésünket követően nyugodtan mindent letisztíthat a számítógépről.

Bővebb információk a "reset" funkció működéséről

Röviden pedig ->

1. A számítógép újraindul és betölti a Windows Recovery Environment nevű helyreállító-környezetet,
2. Törli és "formatálja" a Windows-t tartalmazó merevlemez-partíciót, mielőtt egy friss Windows rendszert telepít,
3. A számítógép újraindul és betöltődik a frissen telepített Windows rendszer.

Hasonlóan történik, amikor azt a lehetőséget válasszuk, hogy a javítás során megmaradjanak a dokumentumaink. Ilyenkor a számítógép átvizsgálja a merevlemezünket a személyes állományaink ügyében. Ezt követően biztonságba helyezi őket, telepít egy friss Windows rendszert és helyreállítja a lementett állományainkat.

Mivel a legtöbb esetben a Windows rendszer meghibásodását valamilyen külsőleg telepített programunk okozza, ezért biztonságtudatosan a "reset" műveletekor minden esetben letörlődnek az általunk feltelepített programok.

2.) A reset-elés további lehetőségei

Amennyiben a Windows rendszerünk meghibásodása nem annyira nagy mértékű, hogy a PC bekapcsolásakor a Windows be sem töltődik, a számítógépünk javítását a még félig-működőképes rendszerünkből is kezdeményezhetjük. Ehhez a START-menüből válasszuk a "Beállítások" -> "Helyreállítási beállítások" lehetőséget.

Amikor pedig már egyáltalán nem indítható el a Windows rendszer, vegyük elő a Windows-telepítő adathordozónkat és boot-oljuk be vele a számítógépet. A megjelenő lehetőségekből pedig válasszuk ki a számítógép-javítási módok közül a "Gép alaphelyzetbe állítása" menüpontot.

Tetszett, amit olvastál? Like-olj és kérlek, látogasd meg a többi cikkemet is!

Saját tapasztalattal, kérdéssel vagy további megoldásokkal rendelkezel a témával kapcsolatosan? Kérlek írd meg hozzászólásban.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.